96-годишният американски ветеран от войната срещна в интернет три деца, които едва не застрелял през 1944 г. по време на освобождението на италианското планинско село от нацистите.
 

През октомври 1944 г. Мартин Адлер е сред американските войски, освободили Монтеренцио, село на Апенините, недалеч от Болоня, съобщава Guardian.

Той влязъл в хижата с войника Джон Бросни, мислейки, че мястото е празно. Когато чули звуците, идващи от голяма плетена кошница, те помислили, че германски войници може да се крият вътре и били готови за стрелба.

В този момент една жена нахлула в хижата с викове: "Не стреляйте ... деца, деца!" Три деца на възраст от три до шест изскочили от кошницата.

След това Адлер се снимал с трите  деца.
Едва 76 години по-късно Адлер, който живее във Флорида, помоли дъщеря си Рейчъл да се опита да намери тези деца. На 12 декември той публикува снимката от Втората световна война в социалните мрежи и тя бе видяна от Матео Инкерти, писател и журналист, написал книга за войната.

Той споделил снимката и успял да достигне до тези хора.

Той направил видеовръзка с Адлер и тримата души, които сега са на 79 до 83 години.В емоционално обръщение Адлер каза, че би искал да доживее до 100 години и да отиде в Италия, за да се срещне с Бруно, Мафалда и Джулиана, когато пандемията приключи.

Превод: БЛИЦ