Журналистите от американското издание The Drive предположиха какви действия може да предприеме Русия в отговор на удара на американските въоръжени сили по Сирия.

Авторите на статията са убедени, че Москва не е готова да встъпи във военен конфликт със САЩ заради Дамаск. Според тях руските военни едва ли ще започнат да потапят американски кораби, на борда на които се намират хиляди души. В този случаи конфликтът би се развил по море, а Москва не е заинтересована от подобно развитие на събитията.

Журналистите смятат, че най-вероятният сценарий е този, при който Русия ще атакувала противници на президента на Сирия Башар Асад в отговор на ударите на американците.

"Особено привлекателна цел ще е военната база, разположена недалече от град Ет-Танф вблизост до йорданската, иракската и сирийска граница", се казва в анализа.

Авторите на статията смятат, че за провеждане на въздушни операция Москва по-скоро ще използва не бойни самолети, а крилати ракети с морско и въздушно позициониране.

Освен това журналистите не изключват, че Русия ще демонстрира най-новото си въоръжение. В този случай могат да бъдат задействани специално модернизираните самолети МиГ-31, снабдени с хиперзвуковите ракетни системи "Кинжал".

В началото на април западните държави обвиниха Дамаск, че използва бомби с хлор в град Дума, позовавайки се на източници от опозицията на правителството в Сирия. от Министерство на външните работи на Русия заявиха, че целта на подобни твърдения е да се оправдаят евентуални силови удари отвън.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще вземе решение до 48 часа дали да отговори на "химическата атака". По-късно той призова Русия да очаква удара на САЩ по Сирия с "умни и красиви" ракети. 

Позицията на САЩ бе подкрепена от Франция. Президентът Емануел Макрон заяви, че Париж ще приеме решение след проверка на информацията за "химическата атака". Британският премиер Тереза Мей също обсъди възможността да се използва сила срещу Дамаск.

Москва обеща да отговори на възможна военна агресия от страна на САЩ. От вънщно министерство на Русия заявиха, че ударите на американците по Сирия могат да унищожат точно доказателствата за използване на химическо оръжие.

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!