Два изтребителя F-16 ще прелетят над Босна, за да подчертаят подкрепата на САЩ за нейната териториална цялост срещу "сепаратистката дейност" на сърбите, която е в противоречие с Дейтънското мирно споразумение от 90-те години на миналия век, съобщиха от посолството на САЩ в Сараево, предаде Reuters.

Прелитането ще бъде част от двустранните тренировки "въздух-земя", провеждани заедно с националните въоръжени сили на Босна в райони в северната част на балканската страна, които не се контролират от сърбите, се посочва в изявление на посолството на САЩ в Сараево, пише "Фокус".

В изявлението на посолството се споменава подновената сепаратистка агитация на Милорад Додик, националистическият, проруски лидер на следвоенния сръбски регион в Босна, който отдавна призовава за отделянето му и присъединяването му към съседния съюзник Сърбия.

"Това двустранно обучение е пример за напреднало военно сътрудничество, което допринася за мира и сигурността на Западните Балкани, както и демонстрира ангажимента на Съединените щати да гарантират териториалната цялост на Босна и Херцеговина в условията на сепаратистка дейност", се уточнява в изявлението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук