Едно от най-старите съхранени написани на ръка евангелия ще бъде върнато в манастира, от който е откраднато, пише Greek City Times.

Евангелието, написано на гръцки между края на X век и началото на XI, се намира музея "Bible" във Вашингтон, окръг Колумбия.

Откраднат е през 1917 г. от историческия манастир на Дева Ейкосифиниса, построен на планината Пангей, от българската окупационна армия.

Наскоро идентифицираният ръкопис включва миниатюри и изображения на евангелистите и е написан в две колони с по 27 реда на колона. Колоните са с размери 18,1 см на 14 см.
Според Митрополията на Драма, музеят е уведомил Вселенския патриарх Вартоломей през януари, че е открил евангелието. Негово светейшество позволил на музея - който приема милион посетители годишно - да изложи ръкописа до октомври 2021 г. и също така ще отпусне още три ръкописа от патриаршията като жест на добра воля.

Според предисторията, предоставена от Митрополията, която също благодари на Вартоломей за усилията му да репатрира всички откраднати артефакти от манастира, българските войници нахлули в манастира през март 1917 г. и откраднали целия фонд на монашеската библиотека, включително над 430 ръкописа и 470 предмета, сред които тях икони и гръцки православни ритуални предмети. Много от тях били продадени през 20-те години и са попаднали в колекции в Европа и САЩ.

Това е вторият ръкопис след Кодекса от 1424 г. от 9-ти век, който е върнат в манастира. Кодексът бе върнат през 2016 г. от Лутеранското богословско училище в Чикаго.

Превод: БЛИЦ