Русия е голяма заплаха за интересите на САЩ заради "високо напредналата настъпателна киберпрограма" и усъвършенстваните си възможности. Това предупредиха високопоставени представители на разузнаването на САЩ, цитирани от Ройтерс.
"Русия е пълномащабен киберактьор, който представлява голяма заплаха за американското правителство, армията, дипломацията, търговията и важната инфраструктура", обявиха директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, заместник-министърът на отбраната с ресор разузнаване Майкъл Летра и адмирал Майкъл Роджърс, директор на Националната агенция за сигурност, пред Комисията за отбрана към Сената.

Според тримата Русия е сред най-малко 30 държави, които разработват оръжия за кибератаки.

В същото време АП съобщава, че американски представители на разузнаването са предоставили на Белия дом класифицирания доклад за намесата на Русия и други държави по време на президентските избори.

Клапър заяви пред Конгреса, че некласифицираният вариант на доклада ще бъде публикуван в началото на следващата седмица.

Източник поясни, че президентът Барак Обама е получил доклада. Новоизбраният държавен глава Доналд Тръмп ще бъде уведомен в петък. Конгресът ще бъде уведомен за откритията в началото на следващата седмица.

Доналд Тръмп изразява скептицизъм, че Русия стои зад хакерските атаки на президентските избори, докато разузнавателните агенции не са съгласни.

Разузнаването на САЩ заключи, че руски граждански и военни разузнавателни служби са се намесили в президентските избори с хакерски атаки.