Ще омръзне ли на някои западни държави да помагат да Украйна? Всички войни са като океани, с техните приливи и отливи, и руската инвазия в Украйна не прави изключение, пише Джеймс Лендейл, дипломатически кореспондент на Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Опасенията за бързо поражение на отбраняващите се сили са заменени от руско отстъпление и засилване на украинската съпротива. На свой ред тя се сблъска с по-концентрирана руска офанзива в Източна Украйна.

Според Джеймс Лендейл, съществуват пет възможни сценария:

Дълга война на изтощение

Войната може да продължи с месеци, ако не и с години, докато украинските и руските войски системно се сриват взаимно.

Нещата се променят, когато едната или другата страна претърпи тактическо поражение или успех. Но нито една от страните няма намерение да отстъпва. Президентът на Русия вярва, че може да успее, като прояви стратегическа сдържаност и заложи на това, че Западът ще се умори да помага на Украйна и ще се съсредоточи върху собствената си икономика и китайската заплаха.

Войната в Украйна: докога Западът може да остане единен?

Западът обаче засега проявява решителност и продължава да снабдява Украйна с оръжие. На бойното поле фронтовите линии на практика се очертаха, а войната постепенно се превръща в позиционна "безкрайна война".

В краткосрочен план не виждам възможност за съкрушителна тактическа или стратегическа победа за нито една от страните", казва австралийският генерал в оставка Мик Райън.

Путин обявява примирие

Какво ще стане ако Путин изненада света, обявявайки едностранно прекратяване на огъня? По този начин той може да затвърди завзетите територии и да обяви победа.

Путин може да обяви, че неговата "специална военна операция" е постигнала целите си: подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Донбас са защитени и е създаден сухопътен коридор към Крим. След това тя може да се опита, от позицията на морално превъзходство, да принуди Украйна да прекрати военните действия.

"Русия би могла да използва този трик по всяко време, ако иска да се възползва от желанието на Европа да убеди Украйна да сложи оръжие и да се откаже от някои от териториите си в замяна на условен мир", казва Киър Джайлс, експерт по Русия в Кралския институт по международни отношения (Chatham House).

Това мнение вече беше изразено в Париж, Берлин и Рим: защо да продължаваме войната, време е да сложим край на световните икономически проблеми, нека потърсим примирие.

На това обаче се противопоставят САЩ, Великобритания и повечето източноевропейски страни, чиито политици са убедени, че руската инвазия трябва да се провали в интерес както на самата Украйна и останалата част от Европа, така и на международния ред.

Така че едностранното обявяване на прекратяване на огъня от страна на Русия може да промени ситуацията, но няма да сложи край на сраженията.

Безизходица на бойното поле

Какво ще стане, ако и Русия, и Украйна стигнат до заключението, че вече не могат да постигнат нищо с военни средства, и започнат преговори за политическо решение на конфликта?

Да предположим, че армиите им са изчерпани както откъм жива сила, така и откъм оборудване. Продължаването на войната вече не си струва кръвопролитията и изразходваните ресурси. Военните и икономическите загуби на Русия са непоправими. Украинският народ също е уморен от войната, той вече не желае да рискува живота си за една илюзорна победа.

Ами ако ръководството в Киев, без да вярва, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна, реши, че е време да седне на масата за преговори?

В края на краищата президентът на САЩ Джо Байдън открито заяви, че целта на американците е да осигурят на Украйна възможно най-силната позиция на масата за преговори. Мнозина казват, че желанието на Запада Русия да загуби, не е равносилно на желанието на Украйна да спечели.

Въпреки това до застой на бойното поле може да има още много месеци, а постигането на политическо решение на конфликта ще бъде изключително трудно. Не на последно място, защото Киев не вярва на Москва: той смята, че всяко споразумение с Путин ще бъде използвано като пауза за прегрупиране и подготовка за ново нападение.

Така че мирното споразумение може да не продължи дълго и военните действия да се възобновят с нова сила.

Украйна печели

Ще успее ли Украйна да постигне някаква победа? Може ли да накара руските войски да се изтеглят до границите, където са били преди инвазията, камо ли да си върнат териториите, отнети преди осем години?

"Украйна определено ще спечели тази война", заяви Владимир Зеленски пред холандска телевизия преди дни.

Какво ще стане, ако Русия не успее да превземе Донбас и претърпи ново поражение?

Военната машина на Русия вече е подложена на удари от западните санкции. И сега Украйна, възползвайки се от далекобойната артилерия и така необходимите ракетни установки, ще предприеме серия от контраатаки и ще окупира територията, през която минават линиите за снабдяване на руската армия.

Какво ще стане, ако Украйна преструктурира армията си от отбранителна в нападателна?

Подобен сценарий би бил приемлив и вече би накарал политиците да се замислят за възможните последици. В края на краищата, ако Путин е изправен пред поражение, няма ли да иска да ескалира конфликта, като използва химически или дори ядрени оръжия?

"Струва ми се малко вероятно Путин да признае поражение в конвенционална война, когато разполага с ядрени оръжия", заяви неотдавна историкът Найл Фъргюсън на семинар в Кралския колеж в Лондон.

 Русия печели

А какво ще кажете за евентуална "победа" на Русия?

Западът продължава да подчертава, че въпреки предишните неуспехи Русия все още не се е отказала от плановете си да превземе Киев и да подчини голяма част от Украйна.

Според правителствен служител никой не е отменил тази максималистична програма.

Русия би могла да използва успехите си в Донбас, за да освободи войски за действия в други посоки, например да се насочи отново към Киев.

Както признава самият Зеленски, всеки ден във войната загиват до сто украински бойци, а още около 500 са ранени.

Общественото мнение може да бъде разделено: някои украинци ще искат да продължат войната, докато други ще искат мир и връщане към нормалния живот. А на някои западни държави може да им омръзне да помагат на Украйна.

Но от друга страна, ако видят, че Русия взема надмощие, някои от съюзниците на Украйна може да поискат да преминат на следващо ниво.

Както ми каза един западен дипломат, Западът е трябвало да изпробва ядрени оръжия в Тихия океан като предупреждение към Русия.

Така че бъдещето на тази война изобщо не е предопределено.