Организацията "Амнести интернешънъл" вече няма да възприема като "затворник на съвестта" руския опозиционер Алексей Навални заради последните му коментари, които смята за проповядване на омраза, съобщи днес правозащитната организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Все пак "Амнести" продължава да настоява той да бъде освободен от затвора, че не е извършил престъпление и че е преследван заради своята кампания и критики срещу президента Владимир Путин и неговото правителство.

"Амнести интернешънъл" взе вътрешно решение да престане да се отнася към Навални като към затворник на съвестта във връзка с коментарите, направени по-рано от него", се казва в изявление на правозащитната организация, изпратено до Ройтерс. "Някои от тези коментари, от които Навални не се е отрекъл публично, достигат прага на проповядване на омраза и това противоречи на дефиницията на "Амнести" за затворник на съвестта", се отбелязва в документа.

"Амнести интернешънъл", присвоила на Алексей Навални статута на "затворник на съвестта" на 17 януари след ареста му, не уточнява кои коментари на руснака са я накарали да го лиши от този статут. Организацията само казва, че не са ѝ известни такива подобни изказвания на Навални в миналото.

Противникът на Кремъл, който води последователна кампания срещу корупцията във властта, е бил критикуван за своите националистически изказвания срещу нелегалната имиграция и заради участието си в националистическа манифестация преди няколко години, припомня Ройтерс.
Иван Жданов, приближен на Навални, окачестви като "крайно срамна" процедурата на "Амнести интернешънъл" да присвоява и лишава от статут.