Германската външна министър Аналена Бербок вярва, че "Москва може да се обърне на 360 градуса и да направи целият свят щастлив". Тя каза това по време на панелна дискусия на Мюнхенската конференция по сигурността, предадоха агенциите.

"Ако той (Владимир Путин – бел. ред.) не промени позицията си на 360 градуса, тогава не", отговори тя на въпрос дали е възможна сигурността на Украйна в дългосрочен план. Ръководителят на германската дипломация отбеляза, че все още вярва в "способността на хората да се променят" и даде за пример Германия, която изостави принципите си да не доставя оръжия в конфликтните зони.

"Затова казвам – можете да се завъртите на 360 градуса, просто трябва да поискате. И президентът Путин може да го направи, той може да взема свои собствени решения и напълно да промени курса си на 360 градуса. И утре целият свят ще се радва на това", каза Бербок.

Тук си струва да се отбележи, че окръжността има 360 градуса. На практика, това означава пълен завой и връщане към изходната позиция, т.е. никаква промяна в позицията на Путин. Изразът, който се използва обикновено в такава ситуация е "завой на 180 градуса".

Освен това министърката каза, че Германия не може да заеме неутрална страна в конфликта в Украйна, тъй като това би означавало "заемане на страната на Руската федерация". Речта на Бърбок беше излъчена на уебсайта на Мюнхенската конференция.

Мюнхенската конференция беше открита в петък, като централна тема е кризата в Украйна. Припомняме, че на миналогодишната конференция Володимир Зеленски заплаши да преразгледа отказа на Украйна от ядрени оръжия.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук