Най-разпространената версия в медиите за произхода на вируса, който причинява COVID -19, предполага, че причината е бил животински микроорганизъм, открит в прилеп, който китаец е изял в ресторант в Ухан.


Но в същото време онези провинции на Китай, където дивите прилепи са много по-често срещани, няма мащабни огнища на болестта, пише "Поглед инфо".

Това, както и редица други неща, породи спекулации, че вирусът не се е появил по естествен пък, а е бил създаден в лабораторията като биологично оръжие.

Редица доклади съобщават, че вирусът съдържа компоненти, подобни на ХИВ, които не могат да се появят по естествен път.

Ако вирусът е бил изкуствено създаден или дори специално направен като оръжие, е вярно, тогава става ясно, че изтичането му от лабораторията на Института по вирусология в Ухан и въвеждането му в популацията на животни и хора може да бъде случайно. Служителите на лабораториите, работещи в такива организации, знаят, че подобни „течове“ се появяват редовно.

Неизбежно възниква друга теория. Носеха се слухове, че заедно с приказките от администрацията на Тръмп за Китай, който уж представлява заплаха за глобалната хегемония на САЩ, Вашингтон може да създаде и пусне вируса като заплаха за нарастващата икономическа и военна мощ на Пекин.

Трудно е да се повярва, че дори Белият дом под ръководството на Тръмп е способен на нещо толкова безпощадно, но такова поведение има свои прецеденти.

През септември 2005 г. правителствата на САЩ и Израел тайно разработиха компютърен вирус, наречен “Стукснет”, чиято цел беше да порази операционните системи на компютри, участващи в иранската ядрена програма.

Разбира се, “Стукснет”е трябвало да навреди на компютри, а не да заразява и убива хора, но страховете за вредата, която вирусът може да нанесе на компютри извън Иран, бяха потвърдени, когато “Стукснет”се разпространи в хиляди компютри в Китай, Германия, Казахстан и Индонезия.

Разбира се, има и друга история, свързана с Израел и която може да хвърли светлина върху случващото се в Китай.

Учените от израелския медицински център в Галилея твърдят, че след няколко седмици те ще бъдат готови с разпространението и използването на коронавирусната ваксина. Медицинският център твърди, че е участвал в изследвания на коронавируса по птиците, спонсорирани от израелското Министерство на науката, технологиите и космоса от четири години.

Твърди се, че изследваният птичи вирус е бил подобен на човешката версия, което позволило да се изследва толкова бързо чрез манипулация на генетичен материал. Въпреки тези твърдения, редица учени се съмняват във възможността за такова бързо развитие на ваксина срещу вируса, който се появи едва наскоро.

Скептиците също се съсредоточиха върху факта, че дори ако ваксината наистина може да бъде разработена за толкова кратко време, нейните изпитания върху заразени хора и изследването на лекарството за откриване на странични ефекти може да отнеме години.

Ако приемем, че САЩ имат ръка в създаването на вируса в изследователския институт във Форт Детрик, Мериленд, най-вероятно Израел е бил партньор в този проект.

Помощта в развитието на вируса също може да обясни как израелските учени толкова бързо са постигнали успех в разработването на ваксината - най-вероятно става въпрос за паралелно развитие на вируса и лекарството за него.

Във всеки случай появата на коронавируса води до определени политически последици, не само в Китай.

В САЩ вече обвиняват президента Тръмп, че лъже за вируса - големите медии разработват няколко сценария как ситуацията с коронавируса ще се отрази на президентските избори през ноември тази година. Ако икономиката се срине след борсата, това ще се отрази на перспективите на Тръмп по катастрофален начин, освен това, независимо от истинската му вина в случващото се.

Ако ограничаването и лечението на инфекцията в Съединените щати не върви по план, Тръмп също ще се сблъска с проблеми, особено предвид, че неговите противници, демократите, отдавна се застъпват за подобряване на системата на здравеопазването.

Някои експерти възразяват, че пандемията и крахът на икономиката нямат значение, тъй като има още осем месеца до изборите. През тези осем месеца обаче може да се случи много повече.

Не забравяйте за възгледите на Вашингтон и Йерусалим относно външната политика и националната сигурност. Трудно е да се обясни защо коронавирусът засегна толкова сериозно само една държава, освен Китай. Тази страна е Иран, често определян както от Израел, така и от САЩ като враг.

Броят на заразите в Иран продължава да расте, членовете на правителството също се заразяват. Неофициалните източници в иранските болници твърдят, че действителният брой смъртни случаи от пандемията надхвърля официално обявените данни с повече от два пъти, което поставя Иран на първо място по брой на смъртните случаи.

Най-малко петима членове на иранския парламент бяха заразени, а вицепрезидентът Масуме Ебтекар и заместник-министърът на здравеопазването Ирай Харирчи са сред заразените най-високопоставени служители.

Очакваният кръг американски лидери с удоволствие научи новината за смъртта в Иран. Марк Дъбовиц, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон, но тясно свързана с израелското правителство Фондация за отбрана на демокрацията, заяви в “Туитър”, че „коронавирусът е постигнал успешно онова, което американските икономически санкции не успяха - да анулират всеки износ, който не е петрол от Иран“.

Говорител на иранското правителство отбеляза, че е смущаващо и нечовешко да се иска вирусът да се разпространява и да се изпитва радост от страданията на другите, на което Дубовиц отговори, че Техеран „разпространява тероризма в Близкия изток, а сега разпространява вируса“.

Изборът може да бъде направен между два варианта: или коронавирусът се е появил естествено, или е разработен в лаборатория в самия Китай, или в Израел, или в САЩ.

Ако приемем източника на вируса в Израел и (или) в САЩ, става ясно намерението да се използва вирусът като биологично оръжие срещу две държави, обявени от Америка и Израел за врагове.

Но коронавирусът не може да се сдържа лесно и фактът, че много повече, хиляди ще умрат от пандемия е очевиден. За съжаление, опитът в “Стукснет” доказва, че след като дяволчето изскочи от кутийката, след това трудно може да се вкара обратно.

Превод: В. Сергеев