Европа не съумя навреме да разпознае проблемите на политическата система на Турция, които в крайна сметка доведоха до опит за държавен преврат в нощта срещу 16 юли, а закъснялата реакция на лидерите на ЕС задълго отблъснаха Анкара от сътрудничество с европейските държави, счита генералния секретар на Съвета на Европа Турберн Ягланс в изданието Klassekampen. Според него, турците били „възмутени и раздразнени”, защото европейците късно осъдиха преврата.
„Езги Басаран, известна турска журналистка, счита, че Европа така и не разбрала, че съществува тайна мрежа в държавните институти. Сега тази мрежа показа колко е опасна, показа, че далеч преди преврата тя била проблем за демокрацията в Турция. Европейците обаче се отказаха да възприемат това сериозно само защото това го твърдяха хората на Ердоган” – пише Ягланс.

Според него , някои европейски дипломати признаха, че обвиненията на Анкара по адрес на Фетхуллах Гюлен, предполагаем организатор на преврата, са оправдани.

„Преди няколко дни Hurriet Daily News публикува голямо интервю с британския посланик в Анкара. Той добре познава Турция и говори турски. Той заявил, че мрежата на Гюлен съществува и че това е опасно” – пише политикът.

Освен това западните медии започнаха активно да публикуват материали против Ердоган, вместо да отделят внимание на дискусиите около събитията в Турция.

Като обобщение политикът заявява, че събитията в Анкара и Истанбул ще имат значителни исторически последствия, защото „присъствието на Европа, на която може да се разчита”, сега е необходимо като никога преди. За да се възстанови доверието обаче Европа трябва да признае факта, че Турция има право самостоятелно да „въведе ред у дома си”.

Превод и редакция: БЛИЦ