Изграждането от Русия на трета линия на отбрана в окупираните територии на Южна Украйна няма да помогне на нейните войски в контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. 

В случай на деокупация на Запорожка област руската армия ще се окаже в „котел“, ще има малко възможности за действие.

Това мнение изрази военнополитическият наблюдател от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко, пише "Апостроф".
„Те обмислят сценарий за контранастъпление. Но трябва да се разбере, че точните посоки, в които ще се проведе това контранастъпление и кой сценарий ще бъде разгледан, ще определят доколко успешно ще могат да използват тези линии на отбрана“, обясни експертът.

Според Коваленко нашествениците са заплашени от обкръжение в случай на настъпление на въоръжените сили на Украйна в Запорожска област и освобождаването на Мелитопол и Бердянск.

„Те ще имат доста малък избор. Или ще останат там и накрая ще се предадат или ще бъдат унищожени. Или ще избягат по малкия път, който ще имат към временно окупирания Крим. Нямат да имат друг изход“, казва анализаторът.

Той подчерта, че при получаване на западно оръжие украинските защитници ще могат да поразяват вражеските складове от големи разстояния, така че изграждането на отбранителната линия няма да помогне на противника.

„Вярвам, че много скоро въоръжените сили на Украйна ще имат технологично предимство пред руските нашественици. Следователно те могат да направят колкото си искат от тези линии на отбрана, но нито една отбранителна линия няма да устои срещу високотехнологични и прецизни оръжия, които унищожават командни пунктове, складове за боеприпаси, горива и смазочни материали, с техника и предмети с личен състав. Да, могат да оборудват някои линии на отбрана. Но това не изключва факта, че ще бъдат унищожени от много голямо разстояние с много високоточни оръжия. Следователно изборът е малък“, обобщи Коваленко.

По-рано Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната съобщи, че нашествениците изграждат трета линия на отбрана в Южна Украйна. Представителят на Главното разузнавателно управление каза, че украинското разузнаване вижда движението на войски от Крим в окупираните части на Херсонска и Запорожка области. Те отиват на полуострова транзитно от Руската федерация.


Превод: БЛИЦ