Консервативната и антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) спечели парламентарни избори, които се проведоха вчера в Словения. Втора по гласове е лявоцентристката партия "Листа на Марян Шарец", която досега не е била парламентарно представена, информира БНР.
Словенска демократическа партия получава 25 процента от гласовете. Това сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини. На второ място е лявоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7 процента от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Лидерът на въпросната дясна, антиимгрантската партия Янез Янша заяви:

"Ще направим всичко, за да съставим стабилно правителство, което да следва интересите на Словения. Ще аплодираме всеки, които би се осмелил да постигне това, ако ние се провалим. Независимо дали в правителството или в опозиция, Словенската демократическа партия ще работи за доброто на Словения и на словенския народ".

Повечето от словенските партии заявиха преди изборите, че едва ли ще участват в кабинет, оглавяван от СДП. Това си намерение потвърди и Марян Шарец след оповестяване на резултатите.

"В този момент бих искал да поздравя победителят в тези избори, но ние заставаме зад казаното по време на кампанията. Не се виждаме в коалиция с СДП. Пожелаваме им успех в това им начинание", каза бившият актьор и бивш кмет Марян Шарец  от  лявоцентристката партия "Листа на Марян Шарец", която досега не е била парламентарно представена.