Един мъж е починал, а няколко други човека са в интензивно отделение, след като са посетили „корона партита“ в опит да се заразят с болестта, пише bg-voice.

55-годишният мъж почина в Австрия миналата седмица, след като се разболя от Covid-19 по време на едно такова събитие в град Болцано в Южен Тирол, Северна Италия.

Твърди се, че най-малко трима души, включително дете, са били приети за лечение в болница в алпийския регион, след като са се заразили с вируса на подобни събития.

Здравните власти вярват, че пациентите са антиваксъри, които умишлено са се опитали да се заразят, за да могат да получат „зелена карта“, която сега е необходима за работа и отдих в Италия. Единственият начин да получат пропуск в страната е или чрез ваксинация, или чрез преболедуване през предходните шест месеца.

Патрик Францони, координатор на отдела за борба с Covid в Болцано, каза пред италианския вестник Il Dolomiti: „Получихме повече от един сигнал от лекари на пациенти, които признали, че са се заразили умишлено. Те правят това, за да развият антитела и да получат зелена карта без ваксинация“, каза той.

„Има дългосрочни последици и дори млади хора могат да попаднат в болница“, предупреди лекарят.

Според д-р Францони поне един от купонджиите е заразен с вируса, а останалите присъстващи умишлено влизат в близък контакт с него, като се прегръщат, целуват и споделят напитки.

В затворено помещение между пет и 10 души могат „лесно“ да се заразят за една нощ, каза той.

Прокуратурата в Болцано е започнала разследване на така наречените „корона партита“. Смята се също, че практиката е широко разпространена в Австрия и Германия, като според съобщенията някои родители против ваксините включват децата си.

Болцано е сред най-тежко засегнатите райони в Италия, като е бил силно засегнат от зимната вълна Covid, която залива границата от Австрия.

Австрия в понеделник стана първата страна в Западна Европа, която отново наложи локдаун след въвеждането на ваксините.

Германия и Холандия също могат да бъдат изправени пред по-строги ограничения, като германският здравен министър Йенс Шпан прогнозира, че по-голямата част от страната ще бъде „ваксинирана, излекувана или мъртва“ до края на зимата.