Олексий Арестович, съветникът на ръководителя на кабинета на президента Зеленски, който се ползва с широка популярност, който наскоро също обяви, че е готов да се кандидатира за президент, представи интересна гледна точка как трябва да изглежда в бъдеще украинската държава.

Своята версия на държавното устройство на Украйна той нарича „Петият проект“, а "Фокус" обобщава в свой материал какво именно има предвид украинският политик.

В интервю за „Україна завтра“ Арестович обяснява за предишните четири проекта за развитие на Украйна, които в исторически план са били руски, съветски, националистически и проевропейски (или еврооптимистичен).

Привържениците на "руския" проект са имали за цел да отслабят украинската държава, превръщайки я в придатък на Руската федерация.

В „съветския“ етап, въпреки редица негови негативни явления, според него е имало ефективен синтез между наука и култура, който е бил изключително ползотворен.

Освен това, според Олексий Арестович, именно украинците са били нацията в рамките на СССР с най-голям принос за неговото просъществуване. „Националистическият“ проект от друга страна, според Арестович, е целял да създаде една „анти-Русия“ вътре в Украйна.

Докато поддръжниците на „еврооптимистичния“ проект са на мнение, че най-висшето благо за Украйна е помощта на Запада, която той й отпуска "с пипетка", казва политикът.

Според Арестович всеки от тези четири проекта е бил вреден за Украйна заради своята едностранчивост. Затова президентският съветник предлага своя версия на развитие, включваща най-доброто от предходните четири етапа.

Да се преоснове държавата и да се нарече Рус-Украйна Днешната Русия е стъпила върху корените на Украйна, казва политикът. По думите му трябва да се възстанови историческата справедливост, тъй като украинците са в основата на руската и съветската империя.

Именно това предлага неговият "Пети проект". Като основни идеолози на Русия, а преди това на СССР, украинците са наследници не само на техните грехове, но и на техните постижения, твърди той.

По тази тема той говори в интервю още през юли. Признаването на грешките на украинските идеолози не означава, че ги одобряваме. Означава, че сме готови да понесем отговорност за тях, казва Арестович. Отговорност включително за Гладомора, за участието на украинци във войната в Афганистан или Виетнам, за различните военни престъпления, добавя президентският съветник.

Поемането на историческата отговорност ще помогне на украинците да излязат от образа на жертвата, който се пропагандира от националистическия и еврооптимистичния проект, твърди той. И също така ще им позволи да претендират за своя дял от постиженията на съветската империя.

Например по отношение на космонавтиката - „75% от съветската космонавтика е създадена от украинци“, казва Арестович. Ние сме истинската Рус, добавя политикът.

"И винаги сме били наричани така, докато по инициатива на украинеца Феофан Прокопович* Московия не беше преименувана на Русия. Москва ни отне нашата история. И ние трябва да си я върнем. Ние сме руси и трябва отново да станем това, което сме - Рус."

Арестович смята, че не е нужно Украйна да взима социални модели от Европа и САЩ, а по-скоро трябва да се обърне към корените си и да използва комбинация от социално-политическите структури, която са били при Ярослав Мъдри и при Запорожката Сеч*.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук