Иранските революционни гвардейци са арестували член на "Ислямска държава" и са разкрили заговор за самоубийствени нападения, съобщи техен командир, предаде Ройтерс.

Полковник Амин Ямини, който командва корпуса на революционните гвардейци в западното предградие на Техеран Шахриар, не уточни кога е бил извършен арестът, но каза, че атаките са били планирани за 10-дневен шиитски празник, който започва другата седмица. Арестуваният джихадист бил от сирийския клон на радикалната сунитска организация и обучавал около 300 души да извършват самоубийствени нападения, съобщи новинарският сайт на гвардейците Басидж Прес.

На 7 юни "Ислямска държава" извърши нападения срещу парламента в Техеран и мавзолея на аятолах Хомейни, основателя на Ислямската република, на юг от столицата, при които загинаха 18 души и повече от 40 бяха ранени. В отговор иранските революционни гвардейци изстреляха ракети срещу бази на ИД в Сирия на 18 юни.

Според Ямини гвардейците проследили организатора на нападенията по мобилния и сателитния му телефон и насрочили среща с него в западното техеранско предградие Андишех, представяйки се за членове на ИД. Когато той се появил, го задържали. От мобилния телефон на арестувания била извлечена много ценна информация.