Осемгодишно момче от Гватемала е починало на Коледа, след като е било задържано от американските гранични служби, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки Агенцията за митнически и граничен контрол на САЩ.

Това е вторият случай на дете мигрант, починало този месец, след като е било задържано на границата между Мексико и САЩ.

Случаят ще бъде разследван. Правителството на Гватемала е уведомено, съобщиха американските власти, пише bg-voice.com.

Този месец 7-годишно момиче от Гватемала почина, след като бе задържано заедно с група мигранти, влезли незаконно в САЩ през мексиканската граница. Детето е имало висока температура и е починало в болница.

Момчето и баща му били в център за задържане на мигранти, когато на 24 декември агент от граничната служба забелязал, че детето изглежда болно. Двамата с баща му били отведени в медицински център в Аламогордо, Ню Мексико, където детето било диагностицирано с настинка и висока температура, изписани му били амоксицилин и ибупрофен и било пуснато да си върви, след като било наблюдавано час и половина. По-късно обаче то било отново доведено в болницата с гадене, повръщане и три часа по-късно починало. Причината за смъртта не е установена, съобщи граничната агенция.

Не се съобщава кога бащата и синът са влезли в САЩ, нито кога са били задържани.