Посетител на нашата Слънчева система стана предмет на силен медиен интерес и заглавия по целия свят миналата година. Скалата с форма на пура, наречена Оумуамуа мина покрай нашето Слънце и възбуди спорове за своята същност и произход. Това обаче, може и да не е първият междузвезден посетител преминаващ през Слънчевата система и покрай нашата планета.
Нов доклад на астрономи от Харвард предполага, че друг метеор, който е ударил земната атмосфера над Папуа Нова Гвинея, може би е дошъл извън Слънчевата система.

Докато търсили обекти, които се движат твърде бързо, изследователите открили въпросният метеор, който е изгорял през 2015 г.
Обектът от Папуа Нова Гвинея е пътувал към Земята със скорост от около 60 км в секунда. Именно толкова високата скорост е дала основание на учените да предполагат, че този обект е възникнал извън нашата Слънчева система.

Изследователите пишат, че находката предполага възможен произход от дълбокото вътрешно пространство на една планетарна система или звезда от дебелата част на диска на нашата галактика – Млечния път.

Кат Фолк от Университета в Аризона, която не е участвала в изследването, казва: „Мисля, че е разумно да се заключи, че този много високо скоростен удар е дошъл от междузвезден обект. Очаквам междузвездните обекти да станат нещо обикновено и често срещано в нашата Слънчева система. Това е обосновано както от теоретични съображения, така и от последиците на Оумуамуа. Според мен един междузвезден произход е най-простото обяснение за този болид ударил Папуа Нова Гвинея“, заключава Фолк.
Източник: megavselena.bg