Австрия възнамерява да прекрати дългосрочния договор с Русия за закупуване на газ от "Газпром“. Това заяви министърът на енергетиката на Австрия Леонор Гевеслер, цитирана от Reuters.

Австрия, малко след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., се опита да сложи край на продължилата десетилетия зависимост от достъпния руски газ и започна да търси алтернативни доставчици.

Гевеслер посочи, че делът на Русия във вноса на газ в Австрия е нараснал до рекордните 98% през декември от 76% месец по-рано, дори ако общият внос леко е спаднал.

"Пазарът и енергийните компании, които са част от него, не изпълняват отговорността си да намалят достатъчно зависимостта от руския газ. Диверсификацията на нашия внос на газ се движи твърде бавно", отбеляза тя.

Министърът съобщи, че нейното ведомство е възложило на икономическия мозъчен тръст Wifo да подготви проучване до лятото за икономическите последици от прекратяването на договора и опасностите от оставане в зависимостта от руския газ.

"Трябва да се подготвим за излизане от дългосрочните договори на OMV“, подчерта тя.

По-рано беше съобщено, че норвежката енергийна група Equinor е подписала петгодишно споразумение за доставка на газ с OMV като част от стратегията на австрийската компания за диверсификация на доставките.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук