Премиерът в оставка на Чехия Андрей Бабиш отрече да е пращал документи на колегата си Бойко Борисов, съобщава Чешката пресагентура. По нейни данни Бабиш е събрал днес жуналисти, за да коментира вчерашното изказване на Бойко Борисов и да отговори на въпроси относно продажбата на ЧЕЗ.

Чешката пресагентура се позовава на информация от Ройтерс, според която в изявлението си от вчера Бойко Борисов е споменал, че е разговарял по телефона с Бабиш и е получил от него документи. Именно според тези документи в сделката била ангажирана руско - грузинска компания със седалище в офшорна зона, както руска и българска банка.

Точните думи на Борисов от вчера са: "Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил - сега, в момента, в който го получих, дойдох да го засекретим преди да го покажем на хората, защото има банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите – иначе парламентаристите могат да отидат да се запознаят с тях". 

"Премиерът Бойко Борисов ме информира, че има проблеми с тази фирма и със сделката, а аз му обяснявах как тази сделка протича от страна на Чехия. От самото начало тази продажба не ни хареса. С посредничеството на Министерство на финансите на Чехия, обаче, бяхме няколко пъти уверени, че въпросната фирма Инерком е напълно прозрачна. Заради това и бе одобрена продажбата на ЧЕЗ", допълни Бабиш.

Той разкри още, че на няколко пъти е получил и уверение от страна на ЧЕЗ за прозрачността на сделката с българската фирма. Според чешкия премиер в оставка трябва все пак министерство на финансите на Чехия да изиска от борда на директорите на ЧЕЗ още информация от гледна точка на сегашната ситуация. Бабиш отказа коментар на въпроса дали има доверие на генералния директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш. Отново изказа мнение, че трябва да се организира тим от експерти, които да прокоментират с ръководството на ЧЕЗ евентуално разделяне на компанията.

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!