Над 120 български граждани, сред които европейски политици, професори, журналисти и студенти, обсъдиха темата за корупцията и генезиса на фалшивите новини по време на конференция в Брюксел, организирана от евродепутата Николай Бареков и Групата на Европейските консерватори и реформисти. Като гост-лектори участие в форума взеха зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки, британският политик и зам.-председател на ЕКР Джефри ван Орден, европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел и собственикът на една от най-известните европейски медии – EU Reporter Колин Стивънс.
В дискусията се включиха и десетки общественици и авторитетни медии. Сред тях бяха Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружение „Съюз Произведено в България”, Димитър Чобанов, преподавател в Катедра „Финанси“ в УНСС, Роман Василев, бивш прокурор, и други.
 

Фалшивите новини раждат корупция и корупцията ражда фалшиви новини, категоричен е евродепутатът Николай Бареков. По думите му голяма част от медиите са се превърнали в корупционен отряд. Като пример той посочи медийния кръг “Капитал”, където често се засягат теми, в които ясно прозират корпоративни интереси. В тази връзка евродепутатът отбеляза, че е поканил на форума техни представители, включително и съсобственика на „Икономедиа” Иво Прокопиев, но те не са пожелали да се включат в дебата.


 
Като основен проблем Бареков посочи наличието на “младо и неопитно” законодателство по тази тема и отбеляза, че всеки опит да се пише закон по темата среща корпоративен отпор. Той е категоричен, че освен предприетите законодателни мерки за осветляването финансирането на медиите, трябва да се работи в посока на “криминализация на фалшивите новини”.
 
Зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки отбеляза, че това е един от най-важните семинари, провеждан в ЕП през последната година, тъй като фалшивите новини са едно от най-големите предизвикателства за гражданското общество и за демокрацията. „Това не е проблем само в Европа, но и в САЩ“, подчерта той.
 
По думите му проблемът с фалшивите новини е свързан с икономически интереси и с влиянието на олигарсите. Като пример той посочи  Джордж Сорос, който по думите му иска да променя политическата и икономическа реалност.  Чернецки е категоричен, че най-важното за политиците, журналистите и партийните лидери е да се ръководят от интереса на хората и гражданското общество, а не да ползват медиите като инструмент за манипулация. „Трябва да си сътрудничим, защото механизмите за манипулация са много сходни в нашите държави“, каза на финал полският евродепутат.
 
Зам.-председателят на ЕКР Джефри ван Орден смята, че няма необходимост от налагане на допълнителни ограничения на медиите. Британският политик е категоричен, че медиите сами трябва да налагат контрол върху себе си, а читателите сами да съумяват да разграничават истината от лъжата, четейки критично и аналитично.
 
Съдебната система и корупцията са основни пречки за развитието на България, посочи той. „Тези проблеми все още остават значими за страната ви, в последния доклад от ноември миналата година се подчертава, че корупцията държи високи нива“, подчерта Орден.
 
Фалшивите новини са в пряка връзка с корупцията, а това води след себе си и икономически интереси, смята европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел. По думите му, поради тази причина има наличие на силно ограничаване на свободата на медиите. Проф. Хенкел разкри и, че немското правителство отказва да поеме отговорност по отношение на фалшивите новини. Според депутатите в Германия отговорността за фалшивите новини трябва да бъде на Гугъл и Фейсбук и те да дават становище фалшива или не е една новина, разказа немският евродепутат.
 
Като подчерта, че в Германия безпроблемно се изграждат лифтови съоръжения и визира скандала с  немския евродепутат Ска Келер, която  дойде в София и подкрепи протестите в защита на Пирин, Бареков се обърна към Хенкел, отправяйки му въпроса дали е нормално изграждането на един лифт да се превръща в национален проблем и в кауза на „Зелените”.
 
В отговор зам.-председателят на ЕКР отбеляза, че въпросната дама неслучайно не споменава, че в Германия има много лифтове. Причината според него се корени в това, че Германия винаги иска да бъде морален шампион на света и да бъде страната с най-добрата екологична политика. На финал проф. Хенкел пожела в България да бъдат пуснати много лифтове.
 
По време на изказването си европейският икономист отбеляза и, че организаторът на събитието евродепутатът Николай Бареков е „отличен представител на България не само в нашата политическа група /ЕКР/, но и в целия Европейския парламент”. „За мен е изключително удоволствие да работя с него”, подчерта той.  
 
Собственикът на Eu Reporter Колин Стивънс пък е убеден, че именно фалшивите новини са повлияли на Брекзит. Той се обърна към журналистите, присъстващите в залата, и заяви, че самите те трябва да поемат отговорност и инициатива в отсяването на истинските от фалшивите новини.
 
Изпълнителният директор на сдружение „Съюз Произведено в България” Пламен Грозданов пък обяви, че преди месец екип от юристи са анализирали практиката в три европейски страни за възможностите бизнесът да защити дейността си в случай, че е предмет на недобросъвестна атака. Включените страни са били Германия, Франция и Великобритания. В резултат на това проучване става ясно, че съществуват механизми, с които компании, станали жертви на такива атака, могат да се защитят.
 
Според Грозданов наложеният стереотип в нашата законодателна практика следва да бъде променен съгласно международните тенденции и в българското законодателство изрично да бъде уреден общият въпрос юридически лица да могат да претърпяват неимуществени вреди и да получат съответното обезщетение.
 
Какви си икономическите ефекти от разпространението на фалшивите новини разкри преподавателят в Катедра „Финанси“ на УНСС Димитър Чобанов. Пред участниците в конференцията той представи презентация, от която стана ясно, че това са по-ниско потребление, по-ниски български и чуждестранни инвестиции, по-нисък кредитен рейтинг за държавата и по-ниско финансиране от чужбина.
 
Бившият прокурор Роман Василев разкри каква е връзката между политическата корупция и фалшивите новини. Той е категоричен, че има симбиоза между двете явления и, че медиите, които произвеждат фалшиви новини, се финансират с „мръсни пари“. Като причина за невъзможността държавата ни да се пребори с тези така обществено значими проблеми Василев също посочи липсата на адекватно законодателство в тази област.
 
 Има наличие на симбиоза между корупцията и фалшивите новини, категоричен е собственикът на вестник „Телеграф“ Васил Захариев. Като пример той посочи двама издатели на територията на България, които са подсъдими. „Те са членове на Съюза на издателите у нас – господин Иво Прокопиев, съсобственик на „Икономедия“, който е със запор от КОНПИ в размер на 100 млн. евро, и господин Огнян Донев, собственик на интернет медията „Клуб Z”, който пък е подсъдим за укриване на данъци в размер на 31 млн. лв. По думите му, интересен феномен у нас е, че фалшиви новини се произвеждат и от агенти на ДС. „Съгласен съм с Бареков, че трябва да има нови правила за пресичане на фалшивите новини“, каза в заключение Захариев.
 
Според изпълнителния директор на „Канал 3“  Ива Стоянова медиите са „оръжие“ навсякъде по света. Като основен проблем тя посочи факта, че журналистите днес, създавайки новина, не излизат със собствените си имена и лица. Стоянова подкрепи тезата на Бареков и Захариев, че е недопустимо подсъдими и олигарси да бъдат издатели на онлайн и печатни издания. 
 
Поради засиления интерес и множеството заявки за изказвания по темата, на финал евродепутатът Николай Бареков обяви, че форматът ще продължи в началото на лятото в Страсбург.