Тринайсетгодишно момиче в турския окръг Кония бе сгодено насила за мъж, по-възрастен с 15 години от нея, съобщи агенция Демирьорен хабер ажансъ.

Годежът на момичето, ученичка в осми клас, бил направен в къщата на семейството на девойката в село Бейшехир, окръг Кония, от ходжата на селото в присъствието на роднини.

Гостите направили снимки от годежа и ги разпространили в социалните медии. Те съобщили подробности за възрастта на момичето и на годеника.

Бащата на момичето и годеникът се познавали добре и от доста отдавна, дори били приятели, твърдят свидетели от селото. Къщите им били наблизо в махалата "Караали".

Според техни съселяни вероятно бащата е взел крупна сума пари за дъщеря си, т.е. я е продал.

Така случаят стана достояние и на обществеността и на компетентните органи.

Екипи на областната дирекция за семейството и социалните услуги съвместно с жандармерията и полицията започнали разследване на случая.

Момичето и нейните родители са били привикани за разпит в полицията. Заведено е дело по обвинение за насилие срещу непълнолетна с цел брак.

Това не е единственият или последен случай на подобно деяние. Сгодяването насила на момичета още в ученическа възраст с възрастни мъже е доста разпространена практика, особено в селата. По този начин момичетата са принуждавани да напуснат училище.

Действащите закони в Турция забраняват граждански бракове с момичета под 18-годишна възраст. За да избегнат закона, се правят религиозни бракове, обикновено от ходжата на селото, между мъже и непълнолетни момичета. Подобна практика е доста разпространена, особено сред консервативните ислямистки общности.

Според статистиките една на три от жените в Турция, станали семейни още като непълнолетни, стават и майки преди да навършат пълнолетие, а половината са били подлагани на насилие.

Новината за насилствения годеж разбуни турското общество. Много хора се възмутиха от действията на семейството на момичето и призоваха за по-строги наказания за хората, омъжващи децата си против волята им.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук