Американският президент Джо Байдън се отказва от предизборния обет за промяна на дългогодишната ядрена доктрина на САЩ и вместо това ще приеме съществуващата политика, която си запазва правото на Америка да използва ядрени оръжия при сценарий за първи удар, според множество доклади, цитирани от Daily Mail.

Докато руските сили продължават нападението срещу Украйна, Байдън е под натиск от съюзниците на НАТО да не се отказва от правото да използва ядрени оръжия за възпиране на конвенционални атаки.

След Студената война американската политика позволява използването на първи удар на ядрени оръжия при „екстремни обстоятелства“, като например в отговор на инвазия от конвенционални сили или химически или биологични атаки. Но по време на кампанията си, Байдън обеща да премине към ядрен удар само при нападение от друга държава.

Вместо това неотдавнашният преглед на Nuclear Posture Review на Байдън потвърждава, че ядреното възпиране е „фундаменталната роля“ на ядрения арсенал, а не „единствената цел“, казаха американски служители пред Wall Street Journal.

Като се имат предвид последните действия на Путин срещу Украйна, съюзниците на НАТО по-специално се опасяват, че промяната в политиката ще насърчи Русия да предприеме нови конвенционални атаки или да използва химически оръжия, знаейки, че за ядрен отговор от САЩ не може да се говори.

В момента Русия поддържа най-големия ядрен арсенал в света с 6257 бойни глави в сравнение с 5550 на Америка, според Асоциацията за контрол на въоръженията.

Новият преглед на ядрената позиция казва, че САЩ биха използвали ядрени оръжия само при „екстремни обстоятелства“, което е подобно на предишни прегледи, извършени от администрацията на Обама и Тръмп.

Вътрешен човек каза, че Байдън е решил да изостави клетвата си за „единствена цел“ специално след като Русия нахлу в Украйна.

Служители на САЩ казаха пред Journal, че преразглеждането на администрацията също се очаква да доведе до съкращения на две ядрени системи, които бяха приети от администрацията на Тръмп.

Ако Конгресът се съгласи, това би означавало отмяна на програма за разработване на ядрена крилата ракета с морско изстрелване и оттегляне на термоядрената бомба B83.

Прегледът обаче подкрепя обширната модернизация на ядрената триада на САЩ: наземни балистични ракети, ракети с подводно базиране и бомбардировачи, която се очаква да струва над 1 трилион долара.