Премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе обвини американския президент Джо Байдън в презрително отношение към южнотихоокеанската страна заради подмятането му, че чичо му е бил изяден от канибали по време на Втората световна война.

Американският държавен глава говори пред военния мемориал в Пенсилвания миналата седмица за чичо си - лейтенант Амбоуз Финеган-младши, който е бил летец от армейския въздушен корпус.

Байдън каза, че самолетът му е бил свален над Папуа Нова Гвинея, която станала арена на тежки боеве. "Тялото му така и не е намерено, защото някога наистина е имало много канибали в тази част на Нова Гвинея“, каза Байдън, посочвайки основния остров на страната.

В свое изявление Марапе заяви, че президентът „изглежда намеква, че чичо му е изяден от канибали“.

"Забележките може да са се изплъзнали неволно от устата му, но моята страна не заслужава да ѝ бъде лепен такъв етикет", категоричен беше премиерът на Папуа Нова Гвинея. „Втората световна война не беше дело на моя народ. Той беше ненужно въвлечен в конфликт“, добави Марапе.

Американското посолство в Порт Морсби - столицата на Папуа Нова Гвинея, засега не е коментирало думите на Байдън, нито изявлението на Марапе. Твърденията на американския държавен глава, че самолетът на Финеган е бил свален, не се потвърждават от военните.

Според доклад на Пентагона чичото на Байдън е бил пътник в транспортен самолет „Дъглас А-10 Хавок“, който се разбил в океана, след като и двата му двигателя отказали на 14 май 1944 г., пише БТА.