Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новата оръжейна доставка ще включва „нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, контрабатарейни радари, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“, предоставени вече на Украйна, както и още системи „Хаймарс“ от други страни“, каза Байдън на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

„Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена (от Русия)“, заяви той.

Франция скоро ще достави на Украйна още шест самоходни гаубици "Сезар", за да й помогне в битката й срещу Русия, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обеща да изпрати в Европа повече американски военни, бойни самолети и военни кораби. В отговор на руското нашествие в Украйна, НАТО взе решение за най-голямото подсилване на своите сили за възпиране от края на Студената война.

Макрон заяви също, че източният фланг на НАТО ще бъде подсилен и с френски военен контингент. Той добави, че страните от НАТО са решили да увеличат своята икономическа, хуманитарна и военна помощ за Украйна, като подчерта, че "ще продължим да подкрепяме Украйна дотогава, докато се налага".