Американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за контрол върху оръжията, който бе подкрепен както от демократите, така и от републиканците в американския Конгрес, и той официално влезе в сила като закон, предаде Ройтерс.

Байдън определи законопроекта като „най-значимия” през последните 30 години.

След множеството стрелби в последните месеци, Байдън заяви, че е трябвало да се направи „нещо по този смъртоносен проблем”.

Новият закон засилва проверките върху младите купувачи на оръжие между 18 и 21 години. Той насърчава отделните щати да разработват повече и по-добри закони, да развяват „червения флаг” и да отказват  оръжие на хора, които се считат за опасни.

Законът също така добавя хора с присъди за насилие срещу интимните им партньори, с които не са сключили брак, премахвайки така наречената „вратичка за гаджето“.

Освен това той забранява продажбата им на хора Законът обаче не ограничава правото за притежание на щурмови оръжия и на пълнители с голям капацитет.

Въпросът за контрола върху огнестрелните оръжия, който предизвиква сериозни разногласия, беше отново повдигнат от двете масови убийства през май, когато в щата Ню Йорк бяха застреляни 10 чернокожи клиенти в супермаркет, а в училище в Тексас бяха убити 21 души, предимно малки деца.

Решението беше приветствано от активистите за засилване на контрола върху оръжията.