"Заклевам се тържествено, че вярно ще изпълнявам службата на президент на Съединените американски щати и ще изпълнявам по възможно най-добрия начин своите задължения да следвам и отстоявам конституцията на САЩ. "

Това каза в клетвата си за президент на САЩ Джо Байдън.


Преди него клетва положи и вицето му Камала Харис. Така тя влиза в историята, като първата цветнокожа и първи вицепрезидент с южноазиатски корени. Тя положи клетва, облечена в лилаво, намек към Шърли Чисхолм, първата афро-американска жена, която се кандидатира за президент.

"Заклевам се да защитавам Kонституцията на Съединените американски щати от всички врагове в чужбина и в страната, да я спазвам с вярност и преданост, да поема този дълг свободно, безрезервно и без всякакви задни мисли. 

Надлежно и предано да изпълнявам задълженията, произлизащи от длъжността, в която стъпвам днес. Нека Бог да ми е на помощ", произнесе клетвата тя.

В речта си след инаугурацията Байдън говори за обединяване и единство.

"Днес е денят на Америка, на демокрацията, ден на история и надежда с увереност да обновим, защото Америка е била изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес чувстваме триумфа не на кандидат, а на кауза, а каузата е демокрацията. Демокрацията е безценна, тя е крехка и в този момент демокрацията победи.

Така че на тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, отново сме единни пред Бог."
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ОТ ИНАУГУРАЦИЯТА НА ДЖО БАЙДЪН