Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път направи гаф. Този път той забрави името на австралийския премиер Скот Морисън, наричайки го "онзи човек отдолу" по време на онлайн среща на върха с него и британския премиер Борис Джонсън.

Събитието беше с висок обществен интерес, тъй като САЩ, Великобритания и Австралия съвместно обявиха нов военен съюз, който според западните идеолози ще отправи предизвикателство към мощта на Китай.

В тържествения момент Байдън е решил да благодари на колегите си и го е направил в неподражаемия си стил.

"Благодаря ти, Борис. Искам да благодаря и на онзи човек там долу. Много ти благодаря, приятелю. Оценявам го, г-н министър-председател", казва Байдън, обръщайки се към екрана, на който по това време е изобразен Морисън.

"Човекът отдолу" не се е смутил, а е благодарил на Байдън в отговор. Струва си да се отбележи, че президентът на САЩ неведнъж е попадал в любопитни ситуации. През март, по време на реч за назначаването на две жени на генералски длъжности във въоръжените сили, Байдън забрави името на шефа на Пентагона Лойд Остин, наричайки го "човекът, който ръководи това звено".

Друг конфуз с американския президент се случи в края на март. Тогава Байдън, говорейки в Белия дом, забрави към кого се обръща.

А наскоро президентът на САЩ произнесе неправилно абревиатурата "Кралски военновъздушни сили" и вместо нея каза нецензурна дума.

Превод и редакция: БЛИЦ