Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна.

Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, поясни американският президент, информира БТА.

Ние сме с Украйна и няма да я изоставим, каза още Байдън.

Зеленски благодари на Байдън за подкрепата, отбелязва Асошиейтед прес.

"Благодарни сме. Никога няма да забравим. Благодаря", заяви украинският лидер.

Джо Байдън проведе тристранна среща с лидерите на Япония и Южна Корея в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен американски представител.

На срещата Байдън покани японския премиер Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол да посетят Вашингтон.

"Лидерите обсъдиха как да достигнат нови нива в тристранното си сътрудничество", включително с нов координационен механизъм във връзка с "ядрените и ракетни заплахи" на Северна Корея, се казва в изявление на Белия дом, публикувано след тристранната среща.

По-конкретно, планира се създаването на механизъм за обмен на информация при изстрелване на ракети от Северна Корея, пояснява южнокорейската новинарска агенция Йонхап.

По-рано днес японският премиер Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук-йол проведоха двустранна среща, която бе тяхната трета среща тази година, отбелязва Ройтерс.

Президентът Байдън похвали Кишида и Юн за тяхната "смела работа по подобряване на двустранните отношения" между Япония и Южна Корея и отбеляза, че тристранното сътрудничество между Вашингтон, Токио и Сеул е станало по-силно заради техните усилия, се изтъква в изявлението на Белия дом.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук