Американският президент Джо Байдън обяви мащабен план за борба с Ковид-19. Новите мерки ще засегнат около 2/3 от работещите в САЩ, пише bgonair.bg.

Планът предвижда всички работодатели с повече от 100 служители да направят така, че подчинените им да бъдат напълно ваксинирани или да изискват от неимунизираните веднъж седмично да представят отрицателен PCR тест.

Новото изискване ще засегне над 80 милиона работещи в частния сектор, посочиха от Белия дом. Здравните работници в повечето медицински учреждения ще трябва да бъдат ваксиниран, както и преподавателите и работещите с малки деца.

Президентът Джо Байдън призова и всеки отделен щат да въведе изисквания за ваксиниране на всички работещи в училищата. Планът на президента предвижда посетителите на масови събития да бъдат допускани само, ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен Ковид тест.

С укази на президента федералните служители, както и работещите във федералното правителство също ще бъдат задължени да се ваксинират. Глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт скача. За първо нарушение ще бъде от 500 до 1000 долара, а за второ - до 3000 долара.