Кралят на Малайзия Мизан Зайнал Абидин прие оставката на премиера на страната Абдула Ахмад Бадави и назначи за нов премиер Наджиб Разак, избран миналата седмица за нов лидер на управляващата партия.
Това беше съобщено в Куала Лумпур след среща на Бадави и Разак с монарха, съобщи АП.
Наджиб Разак беше вицепремиер в кабинета на Бадави. Очаква се Разак да положи клетва утре, 3 април, посочва Newsru.
Наджиб Разак отхвърли обвиненията в причастност към убийството на гражданка на Монголия през 2006 г., определяйки ги като “вредна необоснована лъжа”, предаде Би Би Си. Разак беше главният заподозрян за убийството на 28-годишния модел Алантуя Шаариибуу, изчезнала в Малайзия през 2006 г. По данни на следствието Наджиб Разак и Шаариибуу са били в близки отношения и момичето отишло в Малайзия, за да се срещне с него. Видяна е за последно жива близо до неговия дом. След известно време тялото й е открито в джунглите около Куала Лумпур.
Преди две седмици в реч в парламента известният адвокат и опозиционер Гобинд Синх Део отправи обвинения срещу тогава вицепремиера Наджиб Разак. Гобинд поиска от политика да отговори на обвиненията в причастност към убийството на монголския фотомодел през 2006 г. Гобинд успя да извика “Отговаряй, убиецо!”, преди председателят на парламента да го изгони от залата. Заради тази реч парламентът отстрани Гобинд Синх Део за едно година от участие в заседанията. /БЛИЦ