Подготовката за ваканция понякога може да бъде досадна и изморителна, особено ако искате пътуването ви да мине безупречно. Но в редки случаи и най-стриктното планиране не помага да се избегнат непредвидени бедствия. Защото не едно или две места по света са ставали жертва на свирепи бури, терористични атаки, земетресения или цунами. Вижте как подобни бедствия могат да променят туристическата индустрия и да превърнат едно райско кътче в опустошено парче земя, пише profit.bg.

1. Ураганът "Мария" - Пуерто Рико

На 20 септември 2017 г. ураганът "Мария", мощна буря от 4-а степен, премина през популярната туристическа дестинация в Пуерто Рико и опустоши острова и неговите 3,4 милиона жители. "Мария" е била най-лошата буря, удряла страната от 80 години насам и тя се случва само две седмици след като ураганът "Ирма" мина и остави 1 милион души без електричество. Според официалните данни са починали 64 души, но последствията от бурята всъщност могат да доведат до повече от 1000 смъртни случая. Хиляди семейства останаха без домове, а някои села и курортни градове са унищожени изцяло.

2. Пропадане на ски пистата на Паландокен - Турция

През юли 2014 г. три кули в курорта Паландокен в град Ерзурум, Турция, падат, след като силните дъждове отслабват стените им. В района обикновено има около 200 скиори на ден. За щастие няма пострадали - отчасти поради бързата реакция на персонала, който предупреждава властите за пукнатините в кулите.

3. Цунами в Индийския океан – Индонезия, 2004 г.

На 26 декември 2004 г. земетресение от 9,1 степен по Рихтер разтърсва бреговете на Суматра, Индонезия, като предизвиква цунами. То причинява катастрофални разрушения в Тайланд, Индонезия, Индия и Шри Ланка. Повече от 226 000 души станават жертва, повечето от които курортисти. Целият свят се обедини, за да помогне на оцелелите от природното бедствие и да помогне в процеса на възстановяване. Повече от 14 милиарда долара са предоставени за справяне с последствията.

4. Инцидент на водна пързалка

10-годишно момче загива при инцидент на най-високата водна пързалка в света в градския аквапарк Шлитърбан в Канзас сити. Пързалката, наречена „Лудост”, е дълга 51 метра, а скоростта, с която се спускат посетителите достига до 29 метра в секунда. Момчето бива изхвърлено от пързалката, а ударът в страничните мрежи е фатален.

5. Опустошителна лавина в ски курорт - Австрия

Близо до връх Йохгрубенкопф в района на Тирол, Австрия, осем туристи се наслаждават на снега, когато се активира лавина. Четиримата успяват да избягат, но за другите това е било последното спускане.

6. Лавина над хотел Rigopiano Avalance - Италия

Тежкият снеговалеж и сеизмичната активност през януари 2017 г. са посочени като причини за лавина, погълнала луксозния хотел Rigopiano, в района на Абруцо в Италия. 120 000 тона сняг затрупват хотела, което води до срутване на сградата, а жертвите са 39.

7. Потоп в Акапулко през 2014 г. - Мексико

Мексиканския курортен град Акапулко привлича стотици хиляди туристи, но през септември 2014 г. през него преминават две тежки бури и в продължение на три дни има проливни дъждове, които предизвикват наводнения. Домове, сгради и превозни средства са потопени под водата, а пътищата и главният тунел, водещ до града, са недостъпни и блокирани с кал. Помощ е можело да се окаже едва след като бурите преминават. По време на наводнението има 101 жертви.

8. Ураганът "Поулийн" удря Оаксака - Мексико

Едни от най-популярните туристически курорти в Мексико, Оаксака, Гуереро и Акапулко, са опустошени от силни валежи, след като през тях минава ураганът "Поулийн". Градовете са изцяло покрити с вода, а районите са опустошени от свлачища. Посетителите и местните жители са били в безизходица в продължение на няколко дни, което е забавило и помощта. Жертвите са над 120 души.

9. Взрив в Плая дел Кармен - Мексико

Плая дел Кармен е друга мексиканска дестинация, на която курортистите не могат да се насладят. Тук през ноември 2010 г. мощна експлозия унищожава хотел Grand Riviera Princess. Взривът е предизвикан от блатистия газ, образувал се от разлагането на органични материали под курорта. Седем са жертвите, а ранените са 12.

10. Цунами от 2009 г. - Самоа

В тиха сутрин през септември 2009 г. туристите и местните жители, почиващи на острови в Самоа, се събуждат от мощно земетресение, регистрирано на 8,3 по скалата на Рихтер. Следват приливните вълни с височина 7 метра, които заливат острова. Жертвите са около 119 души.