Прессекретарката на Белия дом Джен Псаки е заявила, че американските власти се отнасят сериозно по отношение на съобщенията за неидентифицирани летящи обекти (НЛО), нахлуващи във въздушното пространство на страната, съобщават световните издания.

„Ние приемаме много сериозно и разследваме всяка информация за навлизането в нашето въздушно пространство на всякакви летателни апарати, както идентифицирани, така и неидентифицирани“, казала е Псаки.

Представителката на Белия дом е била попитана дали американските власти са готови да публикуват пълния доклад за предполагаемите НЛО, който се изготвя от Службата на директора на националното разузнаване на САЩ съвместно с Пентагона.

В отговор Псаки е заявила, че американският президент Джо Байдън подкрепя изготвянето на този доклад. Тя също така е подчертала, че американските власти не обсъждат публично каква заплаха могат да представляват предполагаемите НЛО по редица причини.

Съставянето на този доклад, който трябва да отразява всичко, което американските власти знаят за НЛО, е предвидено в бюджета, приет в края на декември миналата година за фискалната 2021 година на обща стойност до 2,3 трилиона долара.

През лятото на миналата година тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да помисли за разсекретяване на документи за неидентифицирани летящи обекти.

През април 2021 г. Пентагонът потвърди автентичността на кадри с НЛО, прелетяло над военен кораб край бреговете на Южна Калифорния. Говорителка на ведомството Сюзън Гоф обясни, че фрагментите са част от предстоящо разследване.

Барак Обама също потвърди съществуването на неидентифицирани летящи обекти. Бившият президент на САЩ обясни, че в страната няма екземпляри от извънземни и космически кораби в лаборатории, но признава съществуването на обекти без „обясним модел“. Той каза, че има записи и кадри от неидентифицирани обекти, които САЩ не могат да обяснят.

В края на 2017 г. стана известно, че Пентагонът преди това е разработвал класифицирана програма за събиране и анализ на данни за „аномални космически заплахи“. През 2007-2012 г. са били отпуснати $ 22 млн.

Отначало разузнавателният отдел на Министерството на отбраната на САЩ отговаря за програмата. Тя е била под ръководството на кадровия служител на американското военно разузнаване Луис Елисондо, който подаде оставка през 2017 г. Според него причината за подобна стъпка не е достатъчно сериозно отношение към работата му от страна на ръководството на Пентагона.

След като в медиите се появи информация за съществуването на програмата, американските военни пуснаха поредица от видеоклипове, които запечатват контактите на американски военни пилоти с предполагаеми НЛО. На свой ред апаратът на Конгреса заяви, че изпълнението на програмата не е дало никакви сензационни данни.

Превод и редакция: БЛИЦ