Белият дом се надява, че до края на тази година Съединените щати ще могат да обявят нов пакет от помощ за сигурността на Украйна. Това заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщава "УНИАН".

На брифинг с репортери, докато пътуваше за Филаделфия на борда на Air Force One, Кърби потвърди, че президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом на 12 декември. По време на срещата Зеленски трябва да предостави актуална информация за текущия ход на събитията на бойното поле.

В същото време, отбелязва Кърби, президентът на САЩ трябва ясно да каже на своя украински колега и на украинския народ, че Съединените щати ще продължат да оказват подкрепа, особено в този труден момент с настъпването на зимата и засилването на руските ракетни и безпилотни атаки върху гражданската инфраструктура.

„Очакваме това да продължи, особено по отношение на енергийната инфраструктура и тъй като руските сили продължават да се опитват да участват в настъпателни операции срещу украинците по целия фронт, особено на изток“, каза Кърби.

В същото време той припомня, че на Капитолийския хълм продължават преговорите относно допълнителната молба на Байдън за финансова помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара.

„Мисля, че ще чуете повече от президента утре в този контекст. Но той ще продължи да разяснява защо допълнителното финансиране за Украйна и Израел е важно за собствените ни интереси на националната сигурност в този момент“, казва Кърби.

Представителят на Белия дом отбелязва, че Байдън ще продължи да води спешни преговори за намиране на компромис, за да постигне пълно финансиране за всички необходими въпроси.

„За да не изпреварвам президента, мога да ви уверя, че той ясно ще каже на президента Зеленски, че ние твърдо стоим зад нашето допълнително искане, което е абсолютно необходимо за получаване на допълнително финансиране в подкрепа на Украйна“, казва Кърби.

Той е попитан и дали ще бъде обявен нов оръжеен пакет за Украйна.

„Не искам да изпреварвам президента, но не ни остават много седмици тази година, за да можем да предоставим помощ по сигурността. Напълно очаквам, че ще можете да ни видите да обявяваме допълнителна помощ за сигурност преди края на месец" – подчертава Кирби.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук