Одобрената от руските власти ваксина против коронавируса може да е опасна, тъй като не е преминала мащабни клинични изпитания. Това предупреди министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, цитиран от "Политико".

"Проблемът е, че ние знаем много малко, защото руските власти не са много прозрачни", коментира той пред германското радио Deutschlandfunk. "Ние знаем, че не е имало никакви...клинични изпитания с хиляди доброволци и може да бъде опасно да се ваксинират милиони, ако не е милиарди хора твърде рано", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин съобщи вчера, че Москва е разработила ваксина, която вече е одобрена за използване в страната.
Шпан също смята, че решението на Москва приоритизира скоростта пред безопасността.

"Преди всичко не става въпрос да бъдеш първи по някакъв начин, а да има ефикасна, тествана и следователно безопасна ваксина", смята той.
Вчера френският здравен министър Оливие Веран реагира предпазливо на съобщението на Путин. Министърът смята, че не трябва да се доверява на тази руска ваксина. Той подчерта, че Франция е част от европейски усилия за осигуряване на достъп до ваксина.

Руският здравен министър Михаил Мурашко отхвърли твърденията, че ваксината не е била достатъчно тествана. По думите му тази ваксина е добре позната и проучвана, проведени са предклинични проучвания, клинични изследвания и регистрация, буквално най-безопасният път.

"Чуждестранните колеги, които очевидно усещат някаква конкуренция...се опитват да изразят някои мнения, които според нас са абсолютно безпочвени", защити той ваксината на пресконференция.

Мурашко каза, че разпространението на първите дози ще започне през следващите две седмици.

Пред "Политико" руското здравно министерство коментира, че ще предприеме трета фаза на изпитание на ваксината, но не посочи кога и как ще засегне разпространението на ваксината.

Третата фаза е финалното, мащабно проучване с хиляди доброволци, което обикновено се провежда преди властите да одобрят ваксината.