Основателят на Amazon и Blue Origin Джеф Безос разкри детайли около плановете на неговата космическа компания, посочвайки, че в бъдеще космически кораби ще могат да се задвижват с гориво, добивано от лунната повърхност.

“Сега знаем неща за Луната, които не знаехме по времето на мисиите Аполо“, казва Безос по време на събитието JFK Space Summit в Бостън, предава CNBC. Така в наши дни вече знаем, че на дъното на кратерите на Луната може да се намери замръзнала вода.

"Можем да събираме този лед и да го използваме за създаването на кислород и водород, които се използват в ракетното гориво“, посочи най-богатият човек в света.

Blue Origin работи по своя космически апарат на име Blue Moon, който бе представен през миналия месец. По думите на Безос, космическият кораб се захранва от двигател BE-7, който използва въглерод и кислород като източник на гориво.

"Причината, поради която избрахме това гориво, е защото знаем, че един ден ще зареждаме кораба на Луната чрез ракетно гориво, създадено на лунната повърхност от въпросната замръзнала вода“, казва той.

Blue Moon е с размер, достатъчен да превозва няколко души и карго до и от Луната.

Безос посочи преди, че Blue Moon съвпада с плановете на НАСА да качи астронавти на Луната до 2024 г.

Blue Origin работи по няколко космически системи по едно и също време.


В допълнение към Blue Moon, компанията работи по ракета за космически туризъм на име New Shepard, както и по голяма ракета на име New Glenn, която ще служи за изстрелването на сателити и други космически апарати.

Безос инвестира над 1 млрд. долара в компанията всяка година, набавяйки средства чрез продажба на дялове в Amazon.