След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската комисия прие заключение, че съществува очевиден риск от тежко нарушение на върховенството на закона в страната, и препоръча на Съвета на ЕС да приеме решение съгласно член 7 (параграф 1) от Договора за ЕС. Той предвижда механизъм, при който с мнозинство от четири пети членовете на Съвета могат да констатират очевиден риск от тежко нарушение от държава членка на общите ценности, посочени в член 2 от Договора, и да отправят официално предупреждение към Полша от името на ЕС. Приетата в сряда препоръка допълва предишните три от юли 2017г. и юли и декември 2016 г., и се отнася до липсата на независим и легитимен конституционен контрол в Полша.
„Взехме решението за задействане на член 7 с тежко сърце. Но фактите не ни оставиха никакъв друг избор“, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Нидерландският политик отбеляза, че изпълнителният орган на ЕС е бил близо до задействането на член 7 срещу Полша още през месец юли.

„Положението оттогава насам не е подобрило, а се е влошило“, подчерта Тимерманс. Съгласно думите му, 13 от законите, приети в Полша през последните две години, създават ситуация, при която правителството „може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи.

Същевременно той подчерта, че ЕК има готовност да преразгледа решението си, в случай че правителството във Варшава въведе промените в областта на върховенството на закона, препоръчани от Брюксел.

В прессъобщението от ЕК бе пояснено, че действието е продиктувано с цел защита на върховенството на закона. „Правосъдните реформи в Полша доведоха до това, че съдебната система в страната е под политически контрол на управляващото мнозинство. Когато няма съдебна независимост, възникват сериозни опасения за ефективното прилагане на законодателството на ЕС – от защитата на инвестициите до взаимното признаване на съдебни решения в сферата на попечителството над деца или изпълнението на Европейски заповеди за арест“.

Същевременно Комисията продължи следваща фаза на друга, стандартна процедура срещу Полша за установяване на нарушение въз основа на правото на ЕС. Става дума за обнародвания полски Закон за организация на общите съдилища, заради който сега е сезиран Съдът на ЕС.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви по-рано в сряда, че Полша „прокарва [законни] решения, които вече съществуват в много държави-членки на ЕС". „Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски държави, т.нар. стари демокрации, тези решения може да съществуват, докато в Полша, която е нова демокрация, тези решение не се приемат от органите на ЕС“, допълни първият дипломат на Варшава.

След обявяване на решението на ЕК, Варшава определи като „политическа" стъпката на ЕС за започване на безпрецедентно производство срещу Варшава. „Полша изразява съжаление за започването от страна на ЕК на процедурата, предвидена в член 7, която е по същество политическа, а не правна", бе казано в изявление на полското външно министерство, в което се допълва, че действията на Брюксел подкопават „взаимното доверие“.

В следващите дни обаче се очаква полският президент Анджей Дуда да утвърди нови промени в закона, които включват намаляване на пенсионната възраст на съдиите от 70 до 65 години. Това може да доведе до незабавното отстраняване на около 40 процента от състава на Върховния съд. Предприетата от ЕК стъпка не означава, че ще бъдат наложени санкции на Полша. За такива е необходима единодушна подкрепа от държавите от Общността, а Унгария вече заяви, че няма да подкрепи решението.

На свой ред лидерите на Франция и Германия увериха, че ще застанат зад решението на ЕК. „Ако се стигне до решение, то ние ще го подкрепим“, заяви по-рано в сряда говорителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт пред журналисти. Източник: "Фокус"