Неведнъж Бил Гейтс е инвестирал и финанси, и сили в редица благотворителни инициативи или в такива, свързани с екология и опазване на околната среда.

Доста любопитна обаче е последната инвестиция на съоснователя на Microsoft. Този път интересът му е насочен към... кравите. И по-конкретно към газовете, които те отделят.

Бил Гейтс ще храни крави с водорасли. Милиардерът инвестира в австралийски стартъп компания за климатични технологии, която планира да намали емисиите на метан, които се генерират от храносмилането на кравите, разкрива BBC.

Богаташът е дългогодишен радетел за намаляне на въздействието на производството на месо върху околната среда.

Метанът е най-често срещаният парников газ след въглеродния диоксид (CO2).

Домашните и диви животни произвеждат метан, чрез процеса на ферментация в стомасите им, докато храносмилат твърди фибри като тревата. Метанът се изпуска в природата, когато животните се оригват, изхождат или изпускат газове.

Университетски проучвания показват, че храненето на крави с водорасли може значително да намали емисиите на метан.

Въпросната компания Rumin8 работи върху подобна хранителна добавка, която е синтетично произведена от червени водорасли.

Rumin8 е събрала 12 милиона долара от финансиране, което е иницирано от основаната от Бил Гейтс фирма Breakthrough Energy Ventures. Инвестиционната фирма е подкрепена и от главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и китайския предприемач и съосновател на Alibaba Джак Ма.

В Нова Зеландия, почти половината от общите емисии на парникови газове идват от селското стопанство, главно от метан.
През 2019 г. метанът в атмосферата достига рекордни нива, около два и половина пъти над това, което е било в прединдустриалната ера. В същото време газът е много по-мощен парников агент от въглеродния диоксид.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук