Съоснователят на "Майкрософт" и предприемач Бил Гейтс използва личния си блог, за да сподели мнението си относно варианта Омикрон на COVID-19.

По думите му новият вариант е най-заразният от всички досега, но пък от друга страна води до най-малко интензивни случаи. Това според Гейтс е добра новина, защото по-големият брой заразени ще позволи пандемията да приключи още тази година.

По-голямата част от тежките случаи на Омикрон са при неваксинирани хора. Но веднъж щом мине през всички страни по света, до края на годината ще имаме доста по-малко нови случаи, поради което очаквам COVID-19 да се превърне в сезонен грип, смята Бил Гейтс, цитиран от "Ла Вангуардиа".

Той разкри, че има и конкретен план, според който пандемията може да приключи доста по-бързо. Идеята му е да бъдат инвестирани 150 млн. долара в Коалицията за иновации по подготовка за епидемии.

Фондацията на Бил Гейтс разработи подобен план още през 2017 г., за да бъде ускорено създаването на ваксини срещу нови заболявания. Според Гейтс инвестициите в тази насока ще допринесат "изключително много за разработването и усъвършенстването на ваксините срещу коронавируса в целия свят".