Ангела Меркел е “архитектът” зад фиаското с ваксините в Европа, защото е обсебена от това да бъде добра европейка.


Обвинението към канцлерката в Берлин отправи водещият германски журналист Джулиан Райхелт, управляващ редактор на най-продавания в страната таблоид “Билд”.

В момента Германия е ваксинирала едва около 6% от населението си, като са приложени 5 милиона първи дози и 3 милиона втори дози.

За сравнение във Великобритания, която напусна ЕС, за да движи сама политиките си, над 21 милиона души са получили поне една доза срещу коронавирус, което е приблизително една трета от цялото население.

В началото на пандемията канцлерката Меркел и Германия председателстваха Съвета на ЕС и следователно бяха в позиция да повлияят на стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини.

За ключов съюзник на Меркел бе сочена Урсула фон дер Лайен - председателка на Европейската комисия и бивш германски министър на отбраната.

Тогава германската канцлерка настоя с общоевропейска политика ЕС да набави ваксини за всички свои държави членки и предупреди срещу “национализма при ваксините”.

Разпространението на инжекциите в ЕС обаче бе белязано от хаос и закъснения, оставяйки мнозина все още да чакат получаването на първата си доза защита срещу COVID-19.

Джулиан Райхелт заяви пред Си Ен Ен, че вината за фиаското с ваксината лежи пряко на раменете на канцлерката.

“Германия е архитектът на европейския провал, защото Германия и Меркел настояваха за следването на европейския план, който беше провал от самото начало.

Тя искаше да направи всичко за Европа и с това да покаже, че е велика европейка”, казва Райхелт.

Меркел е ярък критик на национализма на ваксините и непрекъснато предупреждава за опасностите от него.

В обръщение към Световния икономически форум през януари тя защити позицията си.

“За мен стана още по-ясно, отколкото преди, че трябва да изберем многостранен подход, че самоизолиращият подход няма да реши проблемите ни”, каза канцлерката.

След като в крайна сметка се оказа, че поне засега ЕС няма достатъчно ваксини, Меркел получи обвинения и за смущаващия обрат по въпроса за прилагането на ваксината “АстраЗенека”.

Първоначално Германия не препоръчваше ваксината за възрастни хора, твърдейки, че няма достатъчно данни, че тя е ефективна.

Това отказа мнозина от препарата. Сега обаче германските здравни власти отмениха това решение и дадоха зелена светлина за всички възрастови групи.