На фона на разпространението на коронавируса в Германия, Берлин не е осигурил необходимите доставки на медицинско оборудване на лекарите, оплаква се немският лекар Щефан Хьоне в интервю за Bild.


Според него властите на страната са неактивни, пренебрегвайки истинската степен на бедствието. В същото време те се преструват, че всичко е наред и ще бъде още по-добре, пише "Поглед инфо".

Сега искаме да поговорим с друг лекар, а именно практикуващият терапевт Щефан Хьоне от Вандлиц. Преди няколко дни, когато огнището на коронавируса не беше толкова голямо, колкото сега, ние вече говорихме с него. Тогава в клиниката вече липсваха много неща. Д-р Хьоне, как сте днес, когато коронавирусът се е разпространил толкова много, включително тук, в Берлин и Бранденбург?

Щефан Хьоне, общопрактикуващ лекар: Първо, бих искал да изкажа своята благодарност. След последния ни разговор много хора ме подкрепиха. Те започнаха да даряват маски и благодарение на това успяхме да изкараме тези седмици.

Освен това ми казаха къде мога да ги поръчам сам. За съжаление, все още съм шокиран от това как това правителство се опитва да се справи с бедствието и от това, което узнах днес на пресконференцията на правителството. Че всичко уж е добре и ще бъде още по-добре.

В действителност това не е така. Все още не сме получили маски за защита на FFP3 от политиците. Сега те определят колко трябва да бъдат закупени. И следващата седмица изглежда, че първите доставки на тези маски трябва да дойдат чрез Асоциацията на здравната каса. Дотогава много от моите колеги вероятно вече ще пропуснат тези средства.

Става въпрос за такава маска и такива очила. В допълнение, ние чакаме в нашата клиника от няколко седмици доставката на средства за дезинфекция на ръцете, които никога не ни достигат. И когато резервираме поръчката за доставка на дезинфектанти, нищо не се изпраща като заместител.

Днес на пресконференция на немското правителство беше казано, че този проблем вече е решен, че вече ще може да се произвеждат дезинфектанти, използвайки технически алкохол, но нищо не достига до клиниките.

Струва ми се, че на тази криза й липсва ръководство. Здравните отдели в различни области казват различни неща. Като част от кризата с коронавируса, пациентите, които живеят в една област и работят в друга, се консултират по различен начин.

Терапевтите трябва да изяснят тези проблеми за много хора и ние не получаваме никаква подкрепа по отношение на комуникацията с пациентите. Напротив, пациентите не се доверяват на здравните отделения, които продължават да отказват да провеждат по-обширни тестове, например за тези, които все още нямат симптоми, но които проявяват безпокойство.

Според мен като част от тази криза не провеждаме достатъчно тестове, за да разберем как се разпространява вирусът.

Продължаваме да наблюдаваме само веригите на разпространяване на инфекцията, въпреки че вече беше казано, че 60–70% от населението може да се зарази.

Можем да разчитаме само на забавяне на разпространението на болестта, а не на установяване на пълен контрол. Вчера ръководителят на СЗО Хебрейесус каза, че е много вероятно и много реално коронавирусът да продължи да се разпространява. Той каза, че са необходими мащабни мерки от страна на всички правителства. Няма време да чакаме или да правим нещо друго. Необходимо е да действаме, а не виждам никакви действия от страна на нашите политици.