През 1997 година излиза книгата на бивш полковник от американското разузнаване, която и до ден днешен е популярна и поражда огромно количество най-лазлични теории на конспирацията.

В книгата се отделя особено внимание на темата за извънземните. 

"Денят след Розуел" става веднага известна сред уфолозите, а и сред хората, вярващи в заговори или теории на конспирацията. Написана е от бившия полковник Филип Джеймс Корсо, който е бил на военна служба повече от 20 години. Той твърди, че е ръководил именно този отдел, занимаващ се с изучаването на НЛО, паднало в област Розуме. 

Полковникът добавя, че важните технически открития, направени през следващите няколко години след падането на НЛО-то през 1947 година, са именно заради това, което военните намират в междузвездния кораб.

Те изучават приборите за нощно виждане, оптичните влакна, компютърните чипове и много други и това служи за редица научни открития, полезни за човечеството. В книгата си Корсо засяга и огромно количество теории на конспирацията.

Някои уфолози дори смятат книгата частично за измислица или за силно преувеличена. Интересен факт е, че самият полковник умира внезапно от сърдечен удар само няколко месеца, след като книгата му излиза на бял свят. 

Конспиролозите смятат, че е бил убит заради това, че е разкрил прекалено много секретна информация, която не е била предназначена за странични хора. 

Полковникът не е имал проблем с психичното си здраве, нито пък бил фанатик. 

Нееднократно е заявявал, че правителството на САЩ крие истината за НЛО.В книгата си той подробно описва "телата на пришълците", намерени сред останките на разбилия се космически кораб. 

Той смята, че те на практика не са били извънземни, а биороботи, създадени на други планети. В книгата си полковникът добавя, че истински пришълци никой досега не е виждал. Хората се сблъсквали често с биороботи, които имали големи глави и черни очи. 

За да потвърди своята версия, Корсо допълнително описва и това, което видял при аутопсията на телата. 

Вътре всъщност нямало органи, а те били свързани по електронен начин с елементи, управляващи кораба. 

Превод БЛИЦ