Бившият посланик на Австрия в Москва Фридрих Бауер смята, че бившият президент на СССР Михаил Горбачов е направил грешка, като през 1990 г. не е сключил договор за неразширяване на НАТО на изток, съобщават световните издания.

Фридрих Бауер е посланик в Германската демократична република (1973–1977), Германия (1986–1990), а също и в Съветския съюз и Русия (1990–1995).

Той смята за грешка, че по време на среща с държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър, Горбачов не е сключил договор за непридвижването на НАТО на изток след падането на Берлинската стена.

"Разбира се, Горбачов повдигна въпроса за НАТО, а Бейкър отговори: "НАТО няма да се придвижи и със сантиметър на изток". Няма запис на тази фраза, тоест Горбачов не е записал разговора и според мен с това е направил втора грешка", казва Бауер.

Въпросът за постигането на споразумение и до днес остава спорен. В Русия заявяват, че алиансът все още нарушава задълженията, дадени в устна форма през 1990 г. От своя страна, НАТО отрича нарушаване на споразумението, позовавайки се на липсата на писмени доказателства.