Бившият шеф на МИ-6 сър Джон Сауърс предупреди, че електронното гласуването крие голям риск от измами. Припомняме, че във Великобритания ще се въведе електронното гласуване от 2020-та година.
Сър Джон Сауърс, който бе шеф на МИ-6 в периода 2009-2014 г. заяви, че "отварянето" на изборната процедура към електронна, крие огромни рискове за сигурността на вота.

"Колкото повече неща влизат в киберпространството, толкова по-несигурно става то.
Проблемът се крие в това, че по-младото поколение иска да може да гласува електронно, просто защото е по-лесно. Колкото и странно да звучи, старомодният начин - с лист и молив, е най-сигурният начин да гласуваш.", заяви сър Джон Сауърс пред "Би Би Си", цитиран от fakti.bg.

Според него основният проблем пред сигурността в
киберпространството е, че няма ясни правила за спазване на определен ред.

"За жалост, все още не се е обсъждало как да бъдат ограничени киберпрестъпленията. Ние не знам кое е допустимо и кое не. Трябва да се обозначи една червена линия, която никога не трябва да се прекрачва. Киберпространството е като ядрените оръжия през 50-те години - разполагаме с технологията и възможностите, но не знаем докъде можем да стигнем в употребата им", завърши бившият шеф на МИ-6.