"До една година Владимир Путин ще бъде изпратен в санаториум, прогнозира бившият шеф на британското разузнаване сър Ричард Диърлав, на фона на слуховете за влошеното здраве на руския президент, пише New York Post.

Диърлав направи прогнозата си в разговор в последната емисия на подкаста „Едно решение“, където е ко-водещ. "Сега ще поема риск. Аз мисля, че той ще си замине през 2023. Вероятно ще отиде в санаториум, от който няма да си тръгне като лидер на Русия."

"Поставянето на Путин в медицинското заведение би било "елегантна" алтернатива на преврат, като част от стратегия за излизане от войната", каза Дърлов, който беше ръководител на британската тайна разузнавателна служба МИ6 от 1999 до 2004 г.

Той предупреди, че Москва няма план за евентуален наследник ако Путин напусне, но смята, че секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев ще поеме контрола.

На снимката: Ричард Диърлав

 

"Ако тезата ми е вярна и Путин наистина се озове в санаториум, мисля, че той е вероятният заместник“, каза Дърлоу. "И разбира се, заместникът в този сценарий вероятно ще стане постоянен. Знаете, че няма приемственост в руското ръководство. Те със сигурност не планират наследяване."

Въпросите за здравето на Путин се завъртяха след избухването на руската война в Украйна. Олигарх, близък до Кремъл, твърди, че Путин е „много болен от рак на кръвта“, съобщи наскоро The Mirror. Твърденията за здравето на Путин не са потвърдени.