Действията на Киев след ракетния удар в Полша показват желанието на украинския президент Володимир Зеленски да въвлече НАТО в конфликта, сподели бившият офицер от ЦРУ Филип Джиралди в интервю за YouTube канала Judging Freedom, цитирано от чуждестранни агенции.

Той подчерта, че твърденията за руския произход на ракетата са неоснователни, тъй като траекторията на нейния полет е проследена. Освен това в арсенала на въоръжените сили на Руската федерация изобщо няма такива снаряди.

"Зеленски искаше да се обърне към НАТО с думите, че това е нарушение на член пети от хартата на алианса. Нападение срещу член на алианса, следователно всички членове на НАТО трябва да се противопоставят на агресора, тоест да отприщят пълномащабна атака война срещу Русия“, обясни Джиралди.

На 15 октомври стана известно за падането на ракета на територията на Полша, до границата с Украйна, в резултат на което загинаха двама души. По-късно се оказа, че това е ракета от украинската система за ПВО С-300, която е договорена във Варшава. И дори украинският лидер Володимир Зеленски изведнъж започна да се съмнява, че ракетата може да принадлежи на Руската федерация.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук