Украински съд нареди да бъде задържан по обвинение в подготовка на държавен преврат бившият министър на правосъдието Олександър Лавринович заради участието му в конституционната реформа от 2010 г., засилила правомощията на бившия проруски президент Виктор Янукович, предаде Франс прес.

61-годишният Лавринович е задържан под стража за 60 дни по нареждане на съд в Киев, съобщава украинската прокуратура в комюнике. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 10 години затвор. Лавринович е близък до бившия украински президент Виктор Янукович, който беше свален след бунт през 2014 година.

Бившият министър на правосъдието е обвинен, че е подготвял държавен преврат заради ролята си в приемането на конституционна промяна, засилваща правомощията на президента. През 2010 г. тя беше одобрена от Конституционния съд, а не от парламента, както се изисква от украинската конституция. Прозападната опозиция окачестви реформата като държавен преврат.

За разлика от много други високопоставени представители на бившия проруски режим, Лавринович остана в Украйна след 2014 г., когато президентът Янукович беше свален и избяга в Русия. Янукович е обвинен в държавна измяна и нарушаване на териториалната цялост на Украйна и може да получи доживотна присъда. Процесът в Киев се води в негово отсъствие.