Бившият украински военнослужещ Александър Медински, участвал в операциите на Военните сили на Украйна (ВСУ) в Донбас записа специално обръщение до американския президент Доналд Тръмп. В него той разказва за използването на химическо оръжие в Киев в зоните на конфликт.

Медински подчертава, че се обръща към американския президент като към "непримирим борец срещу използването на отровни вещества и химическо оръжие за масово поразяване".

Той разкрива, че през лятото на 2015 година Силите за специални операци, които влизат в състава на Генералния щаб на Украйна са конфискували от доброволческия батальон Донбас химическа лаборатория, която е била закарана в Киев. Тя продължила да работи в украинската столица до края на 2016 година, след което била преместена в една от базите на ССО. По заповед на командването в лабораторията се произвеждали химични вещества за "поражение на жива сила", които според бившия военен, са използвани в Донбас.

"Готов съм да свидетелствам в пред американския съд, ФБР и ЦРУ за това, че укранските военни са използвали химическо оръжие", твърди Медински и добавя, че разполага с по-подробна информация, която би предал при итерес с подробни указания на сътрудниците на американските спецслужби.

Бившият военен разкрива още, че в ССО е съществувала дсоктрина, според която е било планирано въпросните вещества да се използват срещу воюващите на Донбас опълченци, но и срещу хора, "несъгласни с режима на Порошенко". Били набелязани хора като журналисти, политически активисти и общественици. 

Още през май 2015 година започна да се разпространява информация, че Киев се подготвя за произвоството на химическо оръжие. По това време в Донецк твърдят, че не изключват развитие, при което украинските военни ще устроят диверсия и ще обвинят за всичко това опълченците.

Превод: БЛИЦ