Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че иска да поддържа контакти с руския президент Владимир Путин, въпреки продължаващата война на Москва в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Няма да се откажа от възможностите си за разговори с президента Путин", заяви Шрьодер пред вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в публикуван вчера текст. 

Шрьодер беше канцлер на Германия от 1998 г. до 2005 г. и след като напусна поста си, се обвърза с руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт". Той е дългогодишен приятел на Путин.

Шрьодер беше широко критикуван за това, че е поддържал контактите си с Путин след избухването на войната и че не е осъдил ролята на Русия във военните действия. 

Наскоро той подаде оставка от поста си в надзорния съвет на руската енергийна компания "Роснефт" и отхвърли номинация за член на управителния съвет на "Газпром". 

Коментирайки дебата в Германия относно доставките на оръжие за Украйна, Шрьодер заяви: "Защо да се фокусираме върху доставките на оръжия?" 

Той заяви, че не вярва във военно решение. "Войната може да бъде прекратена само чрез дипломатически преговори. Съдбата на войниците и на украинското цивилно население може да бъде облекчена само чрез дипломатическо решение."

След като войната започна на 24 февруари, през март Шрьодер пътува до Москва и се среща с Путин. "Доколкото го разбрах в разговора си, от негова страна има интерес към решение чрез преговори", казва Шрьодер пред германския вестник. "Как изглежда такова решение, може да се изясни само по време на преговорите."

Шрьодер даде да се разбере, че според него Украйна е виновна за това, че преговорите досега са се провалили.