Бившият глава на Испания крал Хуан Карлос, който е в центъра на корупционен скандал, планира да напусне страната, съобщават от кралският дворец.

Хуан Карлос е разказал на сина си, управляващия монарх Фелипе VI, за решението си да замине в чужбина. А според информацията на изданието El Mundo, той вече е напуснал страната.

"Ръководен от желанието да служа възможно най-добре на гражданите на Испания и нейните институции, а също и на теб като крал, съобщавам ти за моето обмислено решение да напусна Испания в този момент", се казва в писмото от бившият към настоящия крал.

Не се съобщава къде точно Хуан Карлос възнамерява да се установи. Както вече споменахме, според Ел Мундо той вече е напуснал страната.

Фелипе VI благодари на баща си и отбелязва „историческото значение, което е имало неговото управление“.

Адвокатът на краля в коментар пред La Vanguardia отбелязва, че Хуан Карлос при всички случаи ще остане на разположение на прокуратурата „за всяка процедура или действия, които сметне за подходящи“.

Премиерът на Испания Педро Санчес е заявил, че уважава решението на краля да напусне Испания.

През 2014 г. Хуан Карлос се отказва от трона в полза на сина си, но запазва титлата крал.

В началото на юни прокуратурата на Върховния съд на Испания започна разследване срещу бившия владетел за договори за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия между Мека и Медина. Разследването смята, че Хуан Карлос може да е получил подкуп от обкръжението на саудитския крал.

В резултат на скандала Фелипе VI реши да лиши баща си от средства от бюджета на кралския дом, а също така се отказа от наследството.

Превод и редакция: БЛИЦ