Дни след като напусна поста на председател на Камарата на общините, Джон Бъркоу описа Брекзит като най-голямата грешка на Великобритания от Втората световна война, пише The Guardian.

Бъркоу, който постоянно беше обвиняван в пристрастие от депутатите, които подкрепят Брекзит, изнесе реч пред Foreign Press Association, като разкри, че е поддръжник на еврочленството на Великобритания.

"Не мисля, че ще помогне на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам премиера (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага.


По-добре е да сме част от (ЕС) от силния блок", заявил Бъркоу, според журналиста Антонела Герера от "Република", която е присъствала на събитието в Лондон.

Но Бъркоу отхвърлил идеята, че е блокирал Брекзит, като е отбелязал, че "парламентът" е попречил на Великобритания да напусне ЕС, а "не съм аз".

Бившият председател на долната камара на парламента се оттегли като депутат, след като представляваше Консервативната партия в избирателния район на Бъкингам от 1997 г. Той планира да публикува книга за живота си през следващата година.

Бъркоу беше председател на Камарата на общините в продължение на 10 г. Преди дни долната камара избра наследника му - Линдзи Хойл от Лейбъристката партия.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за германската телевизия ARD, пише "Гардиън", че Брекзит е влошил проблемите на Великобритания.

Той описа Брекзит като вечен кръговрат от "обещания, обещания, които не са спазвани, и лъжи, повтаряни отново и отново".